مدول الاستیسیته  یا  مدول یانگ  به نسبت تنش به کرنش مواد جامد خطی در پایین‌تر از استحکام تسلیم گفته می‌شود که در این حالت قانون هوک صادق بوده و مدول الاستیک ثابت است.

2نکته در تعریف فوق:

1-جامدخطی:این تعبیربه مواد پیوسته ای اطلاق می شود که فقط باتغییرات دما تغییر حالت فیزیکی(ازجامد به مایع و...)میدهند و از قانونن هوک پیروی میکند.

2-استحکام تسلیم:حد جاری شدن به ناحیه بعدازناحیه ارتجاعی گفته میشود که درآن تنش ثابت میماند اما کرنش تغییر میکند این تغییر شکلها غیر قابل برگشت هستند یعنی الاستیک نیستند.

حال به صورت ساده برای روشن شدن موضوع 3مثال میزنیم:

1-فولاد:برای فولاد که اولایک جسم پیوسته است ثانیا فقط باتغییرات دما تغییر حالت فیزیکی میدهد ثالثااز قانونن هوک پیروی میکند مدول الاستیک ازتقسیم تنش به کرنش بدست می آید که برای هرنوع فولادی ثابت است.

2-خاک:برای خاک که اولا یک جسم پیوسته نیست ثانیا فقط باتغییرات دما تغییر حالت فیزیکی نمیدهد بلکه با افزایش آب نیز تغییر حالت میدهد(به کتابهای مکانیک خاک مراجعه شود) ثالثا از قانون هوک پیروی میکند مدول الاستیک یا ضریب یانگ بی معنی جلوه میکند (اما متاسفانه عده کمی از مهندسین ازاین تعبیر استفاده میکنند).

3-بتن مسلح:بتن مسلح نه مانند فولاد پیوسته است نه مانند خاک گسسته.

اینجاست که اکثر مهندسین ...هنگ میکنند...

ازآنجایی که برای محاسبات مهندسی دانستن خواص مصالح ازجمله نمودارتنش کرنش حقیقی وضریب یانگ الزامی است محققین به بررسی بتن پرداختند

 

ضریب یانگ در بتن نیز مانند خاک بی معنی است ازاین رو جای گزینی برای آن معرفی میشود که آن مدول سکانت و مدول تانژانت است (مراجعه شود به کتاب مصالح احمد حامی)






تاریخ : شنبه 93/9/8 | 10:12 صبح | نویسنده : مهندس ابراهیم کاظمی | نظرات ()
.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • امین خادمیان